Rdw Oranjefonds Hulpfonds 26

Kook Voor Je Buur 10-daagse van 25 september t/m 4 oktober 2020

Minister Hugo de Jonge zei het al: “ieder voor zich is gewoon geen oplossing”. In een wereld die zich
schrap blijft zetten tegen het coronavirus is het extra belangrijk om niet alleen goed voor jezelf, maar ook goed voor elkaar te zorgen. Stichting Thuisgekookt roept dan ook iedereen op om tijdens de Kook voor je Buur 10-daagse – van 25 september tot 4 oktober (rondom Burendag en de Week tegen Eenzaamheid) – een keer voor een of meerdere buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten (beter) te leren kennen. Dat is altijd een goed idee – maar liefst 30% van alle Nederlanders geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen is ondervoed – maar zéker nu.

Kook voor je buren
Ga de uitdaging aan en maak je buren gelukkig met een thuis gekookte maaltijd. Minister de Jonge ging je voor; hij kookte tijdens de vorige Kook voor je Buur 10-daagse zelf ook voor zijn buren (zie foto’s, deze zijn in oktober 2019
gemaakt en daardoor niet op 1,5 meter afstand). Op www.thuisgekookt.nl kun je je registreren als thuiskok en meteen beginnen met maaltijden aanbieden. Stichting Thuisgekookt helpt je hierbij stap voor stap op weg, als jij een profiel aanmaakt als thuiskok volgen verdere instructies vanzelf. Elke thuiskok die een maaltijd aanbiedt tussen 25 september en 4 oktober krijgt een starterspakket thuisgestuurd met o.a. promotiemateriaal, zodat je de buurt kunt laten weten dat je kookt. Stichting Thuisgekookt zorgt er zelf ook voor dat jouw buurtgenoten weten dat je mee doet en legt uit hoe ze van jouw verse maaltijden kunnen genieten. Gedurende de Kook voor je Buur 10-daagse proberen we – door middel van leuke winacties en challenges de deelnemers iedere dag op een andere manier te motiveren.

Juist op zoek naar maaltijden?
Je kunt ook meedoen als je geen keukenprins of -prinses bent! Ken of ben je iemand voor wie een gezonde maaltijd van een buur een uitkomst zou zijn? Eenmalig, af en toe of zelfs op regelmatige basis? Zelf ophalen of juist de maaltijd thuisgebracht krijgen? Ga naar www.thuisgekookt.nl en zie meteen welke maaltijden of thuiskoks bij jou passen. Je kunt zelf zoeken, of via de blauwe knop onderaan vragen of Stichting Thuisgekookt met je mee zoekt. Omdat het aanbod iedere dag verschilt, is het verstandig om je zoekopdracht op te slaan zodat je een mailtje krijgt zodra er zich maaltijden of thuiskoks aanmelden die precies aan jouw wensen voldoen. Maaltijden reserveren voor de Kook voor je Buur 10-daagse kan vanaf 7 september. Heb je hulp nodig? We zijn bereikbaar voor al je vragen! Thuisgekookt is bereikbaar via 06-83447197

De drempel verlagen
Met de Kook voor je Buur 10-daagse proberen we ervoor te zorgen dat een keertje koken voor of juist maaltijden krijgen van je buren normaler wordt. Wat vroeger heel normaal was, leunen op je buurtnetwerk, lijkt langzaam te verdwijnen. Stichting Thuisgekookt vindt het belangrijk om de sociale cohesie in een buurt te vergroten, zodat de stap als je in een kwetsbare positie komt wat minder groot wordt. Iedereen vindt het fijn als er af en toe op een ander kan worden geleund voor wat hulp.

Koken in corona tijd
Vanzelfsprekend is het in deze tijden belangrijk om extra goed te letten op de hygiëne. Het is verstandig om fysiek contact tot een minimum te beperken, maar koken voor kwetsbare mensen, mensen die (tijdelijk) in quarantaine zitten of mensen die nu keihard werken in bijvoorbeeld de zorg moedigen we juist aan! Met een paar kleine aanpassingen – de tas aan de deurklink hangen, goed afstand houden en handen wassen voor- en nadat je de maaltijd hebt aangeraakt – is het koken voor je buurtgenoten hartstikke veilig. Onze uitgebreide hygiënerichtlijnen vind je terug op de website.

Kijk voor meer infomatie over Stichting Thuisgekookt? klik dan hier